Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън призова за единство в НАТО

Британският премиер Борис Джонсън призова за единство в НАТО при пристигането си за срещата на върха на алианса, която се провежда в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица, предадоха световните агенции. Джонсън припомни, че алиансът укрепва сигурността на един милиард души.

"Много важно е алиансът да запази единството си. Онова, което ни обединява, е много повече от онова, за което нашите мнения се разминават", допълни той.

Премиерът припомни, че в основата на ангажимента на НАТО е взаимната защита на страните в случай на необходимост. "Един за всички, всички за един", заяви Джонсън при пристигането си за работната сесия на лидерите на алианса.

Разногласията обаче излязоха наяве още вчера в първия ден на двустранната среща. Доналд Тръмп и Еманюел Макрон влязоха в сблъсък относно критиките на Макрон за алианса и за турската военна операция в Северна Сирия.

Британският премиер обаче се опитва да съчетава домакинството на форума на върха на НАТО с предизборната кампания за изборите на 12 декември, отбелязва Асошиейтед прес. Визитата на Тръмп във Великобритания, където той е доста непопулярен, може да усложни предизборната кампания. Джонсън иска да избегне твърденията, че е близък с американския лидер, и не се снима с него вчера, когато двамата се срещнаха на Даунинг стрийт 10. Днес премиерът отхвърли твърденията, че се опитва да избягва Тръмп. Вчера пък Тръмп похвали Джонсън, като го нарече много способен, но избегна коментари за британските избори. Той само отрече твърденията, че САЩ имали намерение да включат финансираната от държавата британска здравна система в преговорите за бъдеща търговска сделка с Великобритания. Съдбата на здравната система е ключов въпрос в предизборната кампания на лейбъристката опозиция.

След домакинството на срещата на НАТО по-късно днес Джонсън подновява предизборната си кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във