Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън призова Тереза Мей да се откаже от предложенията си за Брексит

Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова премиера Тереза Мей да се откаже от предложенията си за Брекзит, засилвайки натиска върху Мей, докато тя се готви да се изправи пред разединената си партия на годишната конференция след два дни, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да се промени курсът на преговорите и да се даде преимущество на амбициите и потенциала на Брекзита", пише Джонсън в днешния брой на в. "Дейли телеграф", предлагайки алтернативен план за Брексит от шест точки.

Наблюдаваме колективен провал на правителството и срив във волята на британската върхушка да изпълни възложените й от хората задачи, отбелязва той.

Само шест месеца преди датата, на която Обединеното кралство се очаква да излезе от Европейския съюз, има много неясноти. Тереза Мей все още не е постигнала сделка с ЕС за раздялата, а бунтарите в нейната партия заплашват да отхвърлят всяко споразумение, което тя договори, посочва Ройтерс.

Джонсън, един от най-пламенните агитатори за излизане от ЕС на референдума през 2016 г., подаде оставка като външен министър през юли заради предложенията на Мей за Брексит, окачествявайки ги като "принудителна васална зависимост".

Мей нееднократно е заявявала, че нейните предложения са единствените осъществими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във