Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън претърпя поражение в дебата с депутатите противници на Брексит без сделка

Британският премиер Борис Джонсън претърпя тежко поражение тази нощ в парламента в спешния дебат, предложен от група депутати, които искат да блокират напускането на ЕС без споразумение с Европейския съюз, съобщават световните агенции.
Депутатите поемат контрол над работата на парламента, за да се противопоставят на Брексит без сделка и да поискат ново отлагане на срока за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Такъв текст бе одобрен с 328 гласа "за", а 301 депутати гласуваха против.
"За" гласуваха и депутати от опозицията, и от управляващата партия, които са против излизане от ЕС без споразумение.
Премиерът Джонсън остава на твърдата си позиция, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, ако трябва и без споразумение. Според него, ако депутатите гласуват за ново отлагане на Брексит, единственият изход ще са предсрочни избори.

По-рано тази вечер председателят на британската Камара на общините Джон Бъркоу одобри провеждането на спешен дебат за Брексит, който бе предложен от група депутати, които искат да блокират напускането на ЕС без сделка.

Предложението бе внесено от депутата Оливър Летуин, който заяви, че предвид суспендирането на парламента обсъждането на въпроса дали той приема Брексит без сделка е станало спешно. Няколко консерватори също подкрепиха предложението за извънреден дебат.
Депутатите планират да изземат контрола върху парламентарния дневен ред днес и да се опитат да прокарат законопроект, принуждаващ премиера Борис Джонсън да иска отлагане на Брексит. Според наблюдатели правителството ще загуби парламентарния вот.

Всичките 21 депутати консерватори, които гласуваха против правителството на премиера Борис Джонсън и подкрепиха предложението за установяване на контрол над работата на парламента, за да се опитат да блокират Брекзит без сделка, са изключени от партията. Това предаде Ройтерс, като се позова на цитирани от Би Би Си правителствени източници.
В тази група са бившият финансов министър Филип Хамънд и Никълъс Соумс, внукът на бившия премиер Уинстън Чърчил, добавя Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във