Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън предупреди ЕС срещу забраната за износ на ваксини

Борис Джонсън предупреди ЕС, че забраната за износа на ваксини може да нанесе „съществени вреди“, след като Европейската комисия заяви, че е нужен по-твърд контрол по повод на проблемите с Covid ваксината на „АстраЗенека“.

Джонсън каза, че компаниите могат да започнат да инвестират извън ЕС, ако бъде наложена блокада на ваксините, и не изключи ответни действия, въпреки че Лондон и Брюксел по-късно излязоха с общо изявление с помирителен тон, че дискусиите за взаимноприемливо решение продължават.

Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Катя Адлер заяви тази сутрин, че тонът може и да е помирителен преди днешната среща на лидерите на страните членки на ЕС, но намирането на решение ще бъде трудно.

А това означава, че има страни, които ще настояват за забрана за износа на ваксини, от което Великобритания може да пострада.

Европейските лидери са под натиск да покажат на гласоподавателите си, че вземат мерки както за снабдяване с ваксини, така и за ускоряване на масовото ваксиниране, с което чувствително изостават от Великобритания, отбелязва кореспондентът на БНР в Лондон.

Запитан дали ще отвърне на удара, Борис Джонсън заяви, че не смята за разумно каквото и да е блокиране на ваксини и лекарства, но компаниите могат да си направят изводите за бъдещите си инвестиции в страни, където могат да бъдат налагани такива забрани.

Говорител на британското правителство каза, че всички се борят срещу един и същи враг и че ваксините са резултат на международни усилия. Ето защо Великобритания ще продължава да работи с европейските си партньори за успеха на масовото ваксиниране.

В интервю за Би Би Си еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Брьотон настоя, че проблемите на блока не са с британското правителство, а с компанията „АстраЗенека“. Той допълни, че наистина има напрежение, но ако има прозрачност, отношенията ще се нормализират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във