Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Пред Великобритания има опашка от желаещи търговско споразумение

Много държави се редят на опашка да подпишат търговски споразумения с Великобритания, след като тя напусне ЕС, заяви министърът на външните работи Борис Джонсън, цитиран от БНР.

Британският външен министър каза, че Великобритания няма повече да бъде част от обща търговска политика, която да бъде направлявана от Европейската комисия. Това означава, по думите му, че Великобритания сама ще може да сключва търговските си споразумения със страни по целия свят, които вече се редят на опашка. Борис Джонсън посочи обаче, че Великобритания продължава да споделя европейските ценности, не затръшва вратата за имигрантите и не "руши моста с континента". Според правилата на ЕС ние нямаме официално право да договаряме тези нови споразумения, докато не напуснем, което ще стане след две години, но нищо не пречи да започнем да изготвяме планове за това, изтъкна Борис Джонсън.

В същото време първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че напускането на общия европейски пазар ще бъде икономическа катастрофа. Тя допълни, че провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия след речта на Тереза Мей изглежда почти неизбежно. Стърджън допълни, че Шотландия, която гласува против Брексит, трябва да има правото да избира между напускането на ЕС и едно по-различно бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във