Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън пред бунт на съпартийци заради ограничителните мерки

Британският министър-председател Борис Джонсън ще влезе днес в сблъсък със свои съпартийци, които са против новите ограничения за борба с коронавируса, предвидени в Англия, предаде Франс прес.

Обезпокоени от въздействието на тези мерки върху и без това отслабената икономика, няколко десетки депутати от Консервативната партия заплашват да гласуват довечера срещу тях.

Въпреки бунта, който подкопава авторитета му, Джонсън се очаква да спечели вота в Камарата на общините.

Предложението е на мястото на общата карантина в Англия, която изтича утре, да влезе в сила децентрализирана система от три степени, при която ще се решава на местно ниво какви мерки да бъдат вземани в зависимост от заплахата за общественото здраве.

Но дори при предлаганата нова система близо 99 на сто от 56-те милиона жители на Англия ще продължат да живеят при строги ограничения, в това число затваряне на пъбове и ресторанти и забрана за събиране в закрити помещения на хора от различни домакинства.

В опит да успокои недоволните депутати консерватори правителството публикува вчера изследване за въздействието на новите ограничения. В него се признава, че ще бъдат нанесени големи щети на икономиката, но се подчертава, че последиците за общественото здраве ще бъдат много по-големи, ако се изпусне от контрол вирусът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във