Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън постави 15 октомври като срок за търговско споразумение с ЕС

Великобритания поставя краен срок до 15 октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Това става ясно от изявление на британския премиер Борис Джонсън, разпространено от неговия кабинет, съобщи Ройтерс. Очаква се Джонсън да направи изявлението в понеделник.
Ако до тази дата не бъде постигнато споразумение, и двете страни "трябва да приемат това и да продължат напред". Изказването идва преди поредния кръг преговори с Брюксел във вторник, който някои оценяват като решаващ.
Великобритания излезе от ЕС на 31 януари. В момента е в сила преходен период, в който търговията продължава по старите правила, но той приключва през декември, а прогресът в договарянето на ново търговско споразумение е малък.
Преговорите циклят поради настояването на Великобритания да има пълна самостоятелност по въпросите на държавната помощ и риболова.
Ако не бъде сключено споразумение, Великобритания ще има с ЕС търговски отношения, подобни на тези на Австралия, което би било "добър резултат", смята британският премиер.
Джонсън ще заяви, че все още може да бъде постигнато споразумение, основано на стандартните споразумения за свободна търговия, стига ЕС да преосмисли позицията си.

В такъв случай Великобритания ще бъде готова да намери разумни решения с ЕС по практически въпроси като въздушните връзки, автомобилния транспорт или научното сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във