Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън поиска предсрочни избори на 15 октомври

Британският премиер Борис Джонсън предложи днес свикване на предсрочни избори на 15 октомври, в случай че претърпи ново поражение в Парламента заради Брексит, предаде Франс прес.

По време на остра размяна на реплики в Камарата на общините Джонсън предизвика лидера на опозицията Джереми Корбин да подкрепи произвеждането на избори на 15 октомври, "за да може хората в тази страна да изразят мнението си".

Предложеният от опозицията "законопроект за капитулация", който ще бъде гласуван по-късно днес, "ще подкопае способността на страната да преговаря" с Европейския съюз, каза премиерът пред Парламента.

"Това правителство възнамерява да постигне споразумение с нашите приятели в Брюксел", каза Джонсън, цитиран от ДПА.

Премиерът изтъкна, че остава убеден, че лидерите на ЕС ще се съгласят от споразумението за напускане да отпадне оспорваният "предпазен механизъм", който гарантира отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брексит.

Правителството в Лондон планира да постигне споразумение с ЕС за Брексит на срещата на високо равнище на ЕС на 17 октомври, заяви премиерът Джонсън в изказването си в Парламента.

Корбин беше домакин днес на среща на опозиционните партии, на която каза, че лейбъристите няма да "се хванат на номерата на Борис Джонсън" и няма да подкрепят нови избори, докато не се убедят, че заплахата от Брексит без сделка не е отстранена, предаде Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че опозицията трябва да прокара законопроекта за блокиране на Брексит без сделка и след това да форсира произвеждането на избори, преди да бъде прекратена сесията на парламента. 

За да бъде определена дата за предсрочни избори, правителството се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите, което означава, че това е възможно само при подкрепа на лейбъристите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във