Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън откри виртуалната среща на Г-7

Британският премиер Борис Джонсън откри виртуалната среща на върха на страните от Г-7 днес с призив за план за възстановяване на световната икономика след опустошенията, нанесени от пандемията от КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Днешната виртуална среща на Г-7 е първата от април 2020 година и първият международен форум за новоизбраният американски президент Джо Байдън. Борис Джонсън обаче е в центъра на вниманието с редица инициативи. Едната от тях е богатите държави да дарят излишъците си от ваксини на по-бедните. 

По-рано френският президент Еманюел Макрон бе заявил за „Файненшъл таймс“, че богатите държави трябва да заделят между 4 и 5% от излишъците си за по-бедните, но Борис Джонсън е готов да отиде доста по-далеч. Обединеното кралство е много напред с масовото ваксиниране и ако до есента бъдат имунизирани всички пълнолетни, от поръчаните от правителството 400 милиона дози ваксини ще има голям излишък, голяма част от който Джонсън е готов да разпрати по света. 

Има сигнали, че повече от половината от излишъците ще бъдат предоставени на схемата КОВАКС, която е  инициатива на ООН за гарантиране на по-широк достъп на ваксини по света. Друга инициатива на Джонсън е силните световни икономики да стартират проект, според който в рамките на 100 дни да се разработват ваксини срещу нови заболявания. Пандемията не е единствената точка в дневния ред. Както посочи Борис Джонсън при откриването на срещата, има и други важни проблеми, като екологията, обръщайки специално внимание на американския президент:

Чудесно е, че в групата има нови хора като президента на САЩ Джо Байдън и италианския премиер Марио Драги, каза Джонсън на видеоконференцията. Той предупреди германската канцлерка Ангела Меркел да изключи микрофона си, след като тя неочаквано прекъсна приветствието му.

Искаме да работим заедно за това да се възстановим и да бъдем по-силни след пандемията, каза Джонсън.

Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ миналия месец, а Драги стана премиер на Италия преди броени дни.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във