Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Отхвърлянето на сделката за Брексит е аргумент за по-добра сделка

Отхвърлянето на сделката за Брексит е аргумент за договарянето на по-добро споразумение, заяви днес Борис Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес.

Бившият британски външен министър посочи, че премиерът Тереза Мей трябва да убеди лидерите на Европейския съюз, че в плана за изтеглянето на Великобритания от блока следва да бъдат нанесени сериозни корекции.

Според Джонсън историческото поражение на сделката за Брексит в парламента означава, че европейските лидери трябва да направят отстъпки, за да се стигне до споразумение, което да бъде одобрено от британските депутати.

Германският канцлер Ангела Меркел е обсъдила вчера в телефонен разговор ситуацията около Брексит с премиера Тереза Мей, съобщи говорителят на Меркел Щефен Зайберт, без да посочва допълнителни подробности.

Зайберт отбеляза, че Меркел и Мей са говорили за това какво ще се случи оттук насетне, "но това не може да бъде решено в телефонен разговор между канцлера и премиера. На първо място, имаме нужда от ново предложение и от нова посока, която Великобритания заяви, че ще представи в понеделник", каза Зайберт.

Френският премиер Едуар Филип проверява готовността на страната си за Брексит без сделка, посочва Асошиейтед прес.

Филип посети днес Кале, където разговаря с представители на малкия бизнес, а вчера Франция задейства своя план за действие в случай, че Великобритания напусне на Европейския съюз на 29 март без правила за граничен контрол и пътуване.

Франция и други европейски страни наемат хиляди митнически и гранични служители, а също така засилват сигурността на летищата и пристанищата.

Френските власти отделят специално внимание на тунела под Ламанша, през който всяка година минават милиони пътници и стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във