Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън определи плана на Тереза Мей за напускането на ЕС като нелеп

Бившият британски министър на външните работи Борис Джонсън определи плана на премиера Тереза Мей за напускането на ЕС като нелеп, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че с това свое изказване Джонсън е разпалил напрежението на фона на започващия днес конгрес на управляващата във Великобритания Консервативна партия.

Бившият британски външен министър заяви пред в."Сънди таймс", че планът на премиера за Брексит няма да проработи, особено предложенията, които изискват Великобритания и ЕС да си налагат взаимно мита.

Според Джонсън планът на Мей е "напълно абсурден". 

Планът предвижда Великобритания да остане част от единния европейски пазар за стоки, но да има собствени разпоредби, отнасящи се до услугите, и да сключва споразумения за свободна търговия с трети страни. Европейските лидери отхвърлиха тази идея, като казаха, че Великобритания иска да има ползите от членството, без обаче да поема отговорностите, свързани с него.

Британският премиер Тереза Мей призова днес своята Консервативна партия да се обедини зад нея, за да стане възможно правителството да сключи добро споразумение за напускане на ЕС. В изявление за Би Би Си на първия ден от годишната конференция на партията в Бирмингам, тя настоя, че "планът от Чекърс" (наречен по името на правителствена резиденция край Лондон) е единственият правилен път да се върви напред. 

"Посланието ми към партията е да се обединим и да постигнем най-добрата сделка за Великобритания", каза Мей. Тя подчерта, че "Планът от Чекърс" не е мъртъв, както твърдят някои, и че проблемите идват от страна на Брюксел. По думите й нито едно от предложенията на ЕС не е приемливо за Великобритания, но тя разполагала с контрааргументи.

Планът от Чекърс е единственият план, който осигурява Брексит, и аз вярвам в Брексит, заяви Мей. Според нея планът от Чекърс няма да разруши единния европейски пазар. 

Премиерът консерватор прикани лейбъристите да престанат да политиканстват по темата с Брексит. Пред Би Би Си Тереза Мей изрази загриженост по повод проблемите, които чуждестранните купувачи имат на британския пазар за жилища. Без сделка е по-добре отколкото лоша сделка, но ако напуснем ЕС без споразумение, правителството ще гарантира, че няма да има "твърда граница" с Ирландия, заключи британският премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във