Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън официално поиска отпадане на предпазния механизъм за Ирландия

Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск по повод Брексит, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Даунинг стрийт 10.

Джонсън официално предлага на съюза от споразумението, постигнато от предшественичката му Тереза Мей, да отпадне предпазният механизъм срещу нова сухопътна граница на остров Ирландия. Вместо това британският премиер смята, че е подходящо двете страни да поемат официален ангажимент да се постигне друго решение за Северна Ирландия до края на преходния период след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Великобритания е готова, декларира Борис Джонсън, да преговаря "конструктивно и гъвкаво" за това какви ангажименти биха помогнали, за да има сигурност у Евросъюза за последствията, ако тези ангажименти не бъдат изпълнени.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната се подготвя за Брексит без споразумение с ЕС, съобщи Би Би Си. Изказването идва въпреки предупрежденията за очакван дефицит, особено в храните и лекарствата.

Според Джонсън плановете били доста напреднали преди първоначалната дата - 29 март, в която Великобритания трябваше да се раздели с Брюксел.

Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин обеща да направи "всичко необходимо", за да преотврати Брексит без сделка.

По думите му изтеклият правителствен доклад означава, че страната е изправена пред хаос, ако напусне общността без споразумение.

На този фон множество общини променят плановете си за режима за хранене в училищата, тъй като се опасяват, че няма да могат да спазят стандартите поради повишените цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във