Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън обяви промени в кабинета

Британският премиер Борис Джонсън ще приветства днес новите 109 депутати от неговата Консервативна партия в парламента. След това премиерът ще оповести някои промени в кабинета, предаде БНР.

Много от новите депутати от редиците на торите идват от райони, които са традиционни „крепости“ на лейбъристите. Преди приветственото слово на Борис Джонсън от Даунинг стрийт заявиха, че премиерът е бил пределно ясен, че депутатите носят отговорност да гарантират по-добро бъдеще на страната и да се отплатят за доверието на избирателите Брексит да бъде доведен докрай. Ето защо и първият законодателен акт, по който депутатите ще гласуват в Камарата на общините, ще бъде законопроектът за излизане от ЕС.

Новият парламент е най-пъстрият досега, що се отнася до пол и етноси, с рекорден брой 220 жени депутати и представители на 63 етноса. 

Другото вълнуващо събитие за деня са промените, които премиерът ще направи в кабинета. Той трябва да запълни овакантени министерски постове, тъй като  няколко министри се оттеглиха преди общите избори. Сред тях са министър на културата и министър за Уелс.

Очакванията са, че няма да има големи рокади, но някои депутати могат да получат големи повишения след изявите им в предизборната кампания, докато други бъдат понижени заради сериозни гафове. В категорията на последните попада и един от най-изявените брекситиери – лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, който изчезна от сцената след неадекватните си коментари за големия пожар в Гренфел тауър в Лондон.

Други застрашени са министърът на търговията Лиз Тръс и министърът за Северна Ирландия Джулиън Смит - верен съюзник на Тереза Мей, който беше изолиран по време на кампанията.

Бившият министър на отбраната Пени Мордант обаче може да се завърне на бял кон като награда за това, че подкрепи сделката за Брексит на Джонсън, след като стана премиер. Тя беше уволнена от Джонсън, защото подкрепи другия основен претендент за лидер на торите Джеръми Хънт, но за оказаната впоследствие подкрепа се очаква тя да бъде възнаградена.

Хора като Майкъл Гоув и заместник-министърът на финансите Риши Сунак също могат да очакват големи повишения заради отличните им медийни изяви в кампанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във