Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън обяви оставката си

Борис Джонсън обяви днес, че подава оставка от поста министър-председател на Великобритания, вслушвайки се призивите на негови колеги министри и депутати от Консервативната партия, предаде Ройтерс. Джонсън каза, че е назначил нов кабинет и ще продължи да изпълнява функциите на премиер, докато не бъде избран негов приемник.

"Процесът по избор на нов лидер трябва да започне сега", каза Джонсън, застанал пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10.

"Днес назначих кабинет, които ще изпълнява функциите си заедно с мен до избора на нов лидер", обяви той.

По повод изявлението на Джонсън, че ще остане британски премиер до избора за негов наследник, негови критици смятат, че не трябва да се позволява на Джонсън да остане служебен министър-председател, а трябва да бъде отстранен колкото е възможно по-бързо, предаде Асошиейтед прес.

По-рано днес Джонсън обяви, че е започнал да назначава нови министри в кабинета си, включително и трети министър на образованието за последните три дни.

Джонсън, който беше принуден да се оттегли, след като негови министри и депутати от Консервативната партия подадоха оставки или оттеглиха подкрепата си, назначи Грег Кларк за министър по въпросите на жилищното строителство и Джеймс Клевърли за министър на образованието.

Заради сътресенията в центъра на властта във Великобритания във вторник вечерта Джонсън назначи за финансов министър Надим Захауи, който преди това оглавяваше министерство на образованието. Вчера Захауи е казал на Джонсън да напусне, а днес той отправи призива си публично.

Освен това във вторник премиерът назначи Мишел Донелан на мястото на Захауи в министерство на образованието, но на следващата сутрин тя подаде оставка, като заяви, че Джонсън трябва да си върви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във