Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън обещава бърз Брексит и бърз интернет

Фаворитът за лидер на Консервативната партия и за премиер на Великобритания Борис Джонсън обеща да сложи край на дигиталното разделение с осигуряване на оптичен широколентов интернет за всички до 2025 г. След като бе критикуван, че отказа да участва снощи в телевизионните дебати между претендентите за поста на Тереза Мей, Джонсън написа в авторската си колонка във в. "Телеграф", че ще ускори изграждането на оптична мрежа за широколентов интернет.

"Правителството току що определи цел за сто процента широколентов оптичен интернет - до 2033 година! Това е смехотворна липса на амбиция. Нека кажем сбогом на подхода "маняна" (утре на испански) на Обединеното кралство към широколентовия интернет и да го осигурим за всички до 2025 година", предлага Джонсън.

В края на май Джонсън  заяви, че Великобритания трябва да се подготви да напусне ЕС без споразумение. "Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври със или без споразумение", обяви той по време на Швейцарския икономически форум.

Според него Великобритания може да изгради "фантастични отношения за свободна търговия" с Европа, след като напусне ЕС, но също може да бъде борец за международна свободна търговия.

В началото на юни обаче бившият външен министър обеща да не изплаща 39 млрд. британски лири (50 млрд. евро) на Брюксел като част от сделката за напускане, докато Лондон не постигне ново споразумение, отговарящо на британските условия за Брексит.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след подаването на писмено уведомление за оттегляне. Въпреки това, членовете на Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство отхвърлиха проекта за споразумение относно сроковете за Брекзит, който май беше постигнат по време на преговорите с европейските лидери.

В резултат на това ЕС се съгласи да отложи датата на напускането на Великобритания първо до април-май, после до 31 октомври.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във