Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън обеща да промени Великобритания след пандемията

Британският премиер Борис Джонсън обеща да промени Великобритания след коронавирусната криза - ще строи повече жилища, ще подобри образованието, ще се бори с престъпността и ще подкрепи зелената икономика, предаде Ройтерс.

В реч, чиято цел бе да сплоти Консервативната партия, започнала да става все по-критична към лидера си, Джонсън изложи виждането си за Великобритания, където пандемията от COVID-19 извади на показ дълбоко вкоренени неравенства.

Използвайки като метафора за подобряване на състоянието на Великобритания собствената си трудна битка с COVID-19, той заяви: "Преминахме през твърде много разочарования и трудности, че да се съгласим със статуквото и да си помислим, че животът може да си остане същият, какъвто беше преди чумата". "Той няма да си остане същият, защото историята ни учи, че събития от такъв мащаб, войни, глад, чуми, събития, които засягат човечеството в огромната му част, както този вирус, не идват и не си отиват просто ей така. Не можем повече да дефинираме основната задача пред страната ни като просто възстановяване на нормалността. Такава дефиниция не е достатъчно добра", каза той на конгреса на корсерваторите в Бирмингам. .

По думите на Джонсън в основата на плана за възстановяване след коронавирусната криза ще е изграждането на инфраструктура за производство на възобновяема енергия.

"Нашите морета крият огромен потенциал за снабдяване на нашите домове и общини с евтина зелена енергия и ние правим нужното тази сила да бъде впрегната в действие", каза британският министър-председател.

"Сега, когато се възстановяваме, трябва да се възстановяваме по един по-зелен начин. Затова се ангажираме с нови амбициозни цели и инвестиции в енергия от ветрогенератори, за да ускорим напредъка си към нулеви нетни емисии до 2050 г.", заяви той.

Великобритания предвижда да бъдат вложени средства в размер на 160 милиона лири в пристанища и заводи като част от усилията за четворно увеличаване на капацитета на кралството за добив на енергия от вятъра. Идеята е това да стане факт до 2030 г., когато тези мощности е предвидено да достигнат 40 гигавата, което се равнява на около половината от сегашните възможности на Обединеното кралство за производство на енергия от всякакви източници.

В обръщението си към торите Джонсън каза, че няма да е достатъчно икономиката да се върне на равнищата си отпреди COVID-19, а ще е нужно да се увеличат темповете й на растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във