Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън няма да прави нов опит да спира работата на парламента

Главният прокурор на Великобритания Джефри Кокс заяви днес, че кабинетът на премиера Борис Джонсън няма да прави нов опит да спира работата на парламента след решението на Върховния съд, че досегашната принудителна ваканция е била наложена незаконно, предаде Ройтерс. 

Кокс каза, че правителството ще се подчини на приетия от парламента закон, който задължава министър-председателя да поиска от Брюксел ново отлагане на датата за Брексит, ако до 19 октомври не бъде постигнато споразумение за раздялата между Обединеното кралство и ЕС. В изявление пред Камарата на общините Кокс съобщи, че правителството ще поиска от парламента бързо да одобри предложението за нови избори.

Днес председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу приветства британските депутати, след като те се събраха отново след временното разпускане на парламента, което обаче беше обявено за незаконно от Върховния съд.

Говорителят на парламента отбеляза, че т.нар. "пророгация" е била "заличена" от официалната документация на Камарата на общините.

Джон Бъркоу също така подчерта, че по време на очакваното обръщение на премиера Борис Джонсън по-късно през деня няма да има време за въпроси от страна на депутатите.

Борис Джонсън напусна предсрочно Общото събрание на ООН в Ню Йорк и се завърна в Лондон, за да изнесе реч пред върналите се на работа британски депутати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във