Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън настоява за предсрочни избори на 12 декември

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън каза, че ще поиска от британския парламент да одобри провеждане на предсрочни избори на 12 декември.

Държавите членки на ЕС в сряда подкрепиха план за отлагане на Brexit след 31 октомври, след като Джонсън беше принуден да изпрати искане за удължаване съгласно закон, приет от разбунтувалите се депутати. Премиерът предупреди, че ще се опита да прокара предложението за предсрочни избори, ако се окаже принуден да приеме дълга отсрочка, която вероятно ще отложи излизането на Великобритания от структурите на ЕС до 2020 г.

Правителството отхвърли предположенията, че има разделение сред министрите и съветниците на премиера за това дали Джонсън трябва да предприеме подобен ход. Премиерът не може да свика предсрочен вот без одобрението на парламента. Два негови опита в тази насока бяха отхвърлени от опозицията.

На практика настояването на Джонсън за предсрочни избори е  първото признание на премиера, че страната няма да се раздели с Брюксел на 31 октомври. В писмо до лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, премиерът заяви, че ако датата бъде одобрена, правителството ще даде колкото се може повече време, максимум до 6 ноември на парламента, за да разучи подробно и да приеме сделката за излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз.

Дори ако британските депутати приемат предложеното от Джонсън споразумение за раздялата, този успех ще означава само началото на сложни нови преговори и надпревара с времето. Лондон ще разполага само с няколко месеца, за да сключи ново търговско споразумение с Брюксел - процес, който обикновено отнема години, пише в. "Ню Йорк таймс".

Този процес може да се срине още следващата година, по същия начин, който британските депутати се опитваха да предотвратят. Сега те се опитват да променят плана на Джонсън, за да включат гаранции срещу подобен резултат. Усилията им може да предпазят вече стагниращата британска икономика - но може и да разбият нестабилната коалиция, подкрепила предложеното от премиера споразумение за Brexit.

Facebook logo
Бъдете с нас и във