Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън извика на разговор руския посланик заради Източна Гута

Източна Гута

Британският външен министър Борис Джонсън призова руския посланик Александър Яковенко във връзка със ситуацията в Източна Гута в Сирия, съобщи ТАСС.

"Поканих руския посланик, за да съобщи плановeте на страната му относно резолюцията на ООН за спиране на огъня в Сирия", се казва в съобщението на британското външното министерство, подписано от Джонсън. 

Междувременно започна първото петчасово всекидневно хуманитарно примирие в Източна Гута по инициатива на Русия. Нощта в последния бастион на сирийските бунтовници в района на столицата Дамаск е преминала като цяло спокойно, предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че всеки ден в Източна Гута ще има прекратяване на огъня между 9 и 14 ч (и българско време). Ще бъде създаден хуманитарен коридор, който да позволи на цивилните да напуснат района.

Дума е била подложена на кратък артилерийски обстрел точно преди влизането в сила на петчасовото прекратяване на огъня, допълни наблюдателният център.

В събота Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, настояваща за незабавно 30-дневно хуманитарно примирие в Сирия. То обаче не важи за терористични групировки като бившия клон на Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата) и "Ислямска държава".

Според интерпретацията на Русия и Иран, основните съюзници на сирийския президент Башар ал Асад, примирието не се отнася и за водещите бунтовнически фракции в Източна Гута. Това са ислямистките групировки Джаиш ал ислам (Армия на исляма) и Файлак ар Рахман (Легион на Всемилостивия).

Facebook logo
Бъдете с нас и във