Банкеръ Daily

"Таймс":

Борис Джонсън иска от ЕС да блокира отлагането на Брексит

Британският премиер Борис Джонсън иска от Европейския съюз да блокира отлагането на Брексит, пише вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Заедно с това Великобритания предлага създаването на митнически центрове от двете страни на ирландската граница, за да не се налага въвеждането на пунктове за граничен контрол на самата граница, съобщи ирландската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Въпросът с ирландската граница е една от основните пречки за постигане на споразумение за Брексит между Лондон и Брюксел.

Британското правителство се очаква да представи в сряда или четвъртък нови, детайлни предложения за излизане от задънената улица на Брексит.

Предложените от Лондон митнически центрове ще бъдат разположени на разстояние между осем и 16 км от границата, заяви редакторът на европейските новини на ирландската държавна телевизия Тони Конъли. Според него информацията за британското предложение е почерпена от документи, изпратени от Лондон в Брюксел.

По-рано източник от британското правителство заяви, че Великобритания ще представи новите си предложения за Брексит утре или вдругиден.

Правителствата на Ирландия и Великобритания, а също така и Европейският съюз, са единодушни, че не трябва да се стига до пунктове за граничен контрол и физическо възстановяване на границата между Ирландия и Северна Ирландия, тъй като това може да възобнови напрежението, свързано с политическия статут на Северна Ирландия, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Борис Джонсън заяви днес, че все още не е поискал от Европейския съюз да предотврати по-нататъшното отлагане на Брексит, предаде БНР.

"Ние не сме отправили подобно искане", заяви той пред Би Би Си.

Джонсън също така отрече, че правителството предлага да се създадат "зони за освобождаване на стоките от мита" далеч от границата между Северна Ирландия и Република Ирландия в замяна на премахване на граничния ирландски предпазен механизъм от споразумението за развода с ЕС, като заяви, че той "безусловно не предлага такова решение".

Премиерът на Обединеното кралство обаче заяви, че някъде ще трябва да има митнически проверки, след като Великобритания напусне Европейския съюз. "В крайна сметка суверенна, обединена държава трябва да има единна митническа територия. Когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС, това трябва да бъдат обективните условия, които ще имаме", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във