Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън има редки качества. Ще му трябват

Борис Джонсън, новият премиер на Великобритания, е прагматик и след като е роден в САЩ, разбира Америка, както може би никой друг политик след Уинстън Чърчил. Той признава, че отношенията след Брексит между САЩ и Великобритания са от първостепенното значение. Британският политик работи усилено, за да изгради положителни отношения с президента Доналд Тръмп в момент, когато други световни лидери откриха това за трудно или дори невъзможно.

Всъщност, когато хората оприличават Борис Джонсън на Тръмп, сравненията често са или прекомерни или повърхностни. Но двете безспорно имат поне едно общо нещо: те са политици, които са преди всичко комуникатори и не се страхуват да изказват мнението си. Разбира се, Джонсън е журналист, който има завършена реч и често посяга към метафората, а не към бушуващия "Туитър". Но и двамата лидери са директни.

Лидерът на торите от време на време се изправя срещу републиканците, изяснявайки несъгласията си за политиката на Тръмп по отношение на Иран, или във връзка с твърденията на Тръмп за зоните в Лондон. Той се издигна до министър-председател в изключително труден момент за Обединеното кралство. Въпреки най-добрите усилия на Тереза ​​Мей, Великобритания остава без сделка за напускане на Европейския съюз и краен срок - 31 октомври. Джонсън се е ангажирал напускането да стане, със или без споразумение. Междувременно британската общественост остава горчиво разделена около въпросът за Брексит, докато се бори със същите деления - ляво-дясно, градско-селско - с които се сблъсква и Америка.

Разбира се, образът на Джонсън подлежи на обсъждане. Комбинирайте неговата личност с нетърпеливата британска таблоидна преса и, както видяхме, тя ще привлече много заглавия. Но как такъв политик, който търси най-високия пост, се е озовал там, без да преодолее противоречията, както показаха много американски президенти и британски премиери?

Наблюдавайки работата на Джонсън, станахме свидетели и на уникалния му талант да съчетава остроумието, често самоотблъскващо, със знанията, за да очарова почитатели и да обезоръжава критиците (или да ги разгневи, когато намери това за изгодно). Тези качества трябва да му служат добре. Ще се нуждае от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във