Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се борят кой да наследи Тереза Мей

Борис Джонсън и Джереми Хънт

Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха снощи последните двама кандидати в надпреварата за лидер на британските консерватори, който вероятно ще стане и следващият премиер на страната, предадоха световните агенции.

На петия тур от гласуването Джонсън получи гласовете на 160 от 313-те депутати от Консервативната партия, а Хънт - на 77. Министърът на околната среда Майкъл Гоув остана последен, трети, със 75 гласа и отпадна от надпреварата.

Така фаворитът Джонсън, бивш британски министър на външните работи, затвърди своето лидерство в борбата. Последният останал негов претендент е настоящият външен министър.

На четвъртия тур от гласуването по-рано вчера Гоув бе втори пред Хънт. Тогава отпадна четвъртият претендент - вътрешният министър Саджид Джавид.

Сега новият лидер на британските консерватори ще бъде избран от 160-те хиляди членове на партията, които ще гласуват по пощата. Процесът ще отнеме един месец, като се очаква името на новия консервативен лидер, който вероятно ще замени Тереза Мей и като премиер, да стане ясно към края на следващия месец.

Борис Джонсън и Джереми Хънт са на различни позиции кога и как Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Според Джонсън Брексит трябва да стане факт на 31 октомври, със сделка или не.

Хънт е на по-умерени позиции и не изключва възможността за удължаване на преговорите с ЕС, ако двете страни не успеят да се споразумеят в предвидения срок. Той обаче също не отхвърля варианта за Брексит без сделка.

Екипът на бившия външен министър Джонсън беше обвинен в заговор с цел да бъде изхвърлен от надпреварата големият му съперник Майкъл Гоув, пише "Гардиън". Министърът на околната среда Гоув изпревари с малка преднина външния министър Хънт на четвъртия тур, при който отпадна вътрешният министър Саджид Джавид. Но когато бяха обявени резултатите от петия и последен тур, Хънт беше пред Гоув с два гласа. Подозрения предизвика фактът, че подкрепата за Джонсън се увеличи само с три гласа между туровете, въпреки че най-малко четирима поддръжници на Джавид бяха обявили открито своята подкрепа за бившия външен министър.

Лагерът на Джонсън смята, че Хънт, който гласува за оставане на Великобритания в ЕС и който е наричан "Тереза в панталони" от някои хора в британските парламентарни среди, няма да бъде толкова страховит противник, колкото би бил Гоув. Гоув редом с Джонсън беше една от водещите фигури в кампанията за гласуване за излизане от ЕС на референдума през 2016 г., отбелязва изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във