Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън е лидер сред претендентите за поста на Тереза Мей

Бившият британски външен министър Борис Джонсън е лидер за премиерския пост след оставка на премиера Тереза Мей.  Той се ползва с подкрепата на 39 процента от участниците в анкетата на социологическа агенция "ЮГов". Втори по популярност, но далеч след Джонсън, е бившият министър по въпросите на Брекзита Доминик Рааб. Ако трябва да избират между двамата обаче, 59 процента от консерваторите казват, че биха подкрепили Джонсън, при 41 на сто за Рааб, съобщи в. "Таймс".

Джонсън се оттегли от министерския си пост през юли миналата година в знак на протест срещу начина, по който Мей ръководи преговорите за излизане от ЕС, а той е един от най-видните брекситъри. На него е посветена нова театрална постановка, озаглавена "Последното изкушение на Борис Джонсън". 

През март Май заяви в разговор с Борис Джонсън, Йън Дънкан Смит, Стийв Бейкър, Джейкъб Рийс-Могг, Дейвид Дейвис, че ще подаде оставка, ако гласуват за нейното споразумение, включително границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да остане отворена – договореност, която те отхвърлят. 

Джонсън е най-изявеният критик на британския премиер. В годишната си реч на конференцията на консерваторите в Бирмингам, той заяви, че предложенията на Мей за Брекзит трябва да бъдат изхвърлени. Изявлението му беше посрещнато с бурни аплодисменти.

"Не им вярвайте, когато казват, че няма друг план и няма алтернатива.  Ако измамим избирателите, а предложенията й са измама, ще засилим усещането за недоверие. Партията е загубила увереност,  консерваторите трябва да защитим свободния пазар, за да не позволим на опозиционните лейбъристи да вземат властта. Приятели, нещото, за което наистина се тревожа през тази критична есен на 2018 г. е, че след 200 години тази най-стара и най-успешна от всички политически партии би трябвало някак да загуби увереност в своята основна вяра в свободата", каза Джонсън. 

Той изрази тревога, че Великобритания е "толкова деморализирана и толкова изтощена", че може да се предаде на чуждо управление. 

Преговорите за Брекзит между консерваторите на Мей и лейбъристите се провалиха вчера, след като в четвъртък министър-председателката се съгласи в началото на юни да огласи дати за оттеглянето си. Източник от премиерската канцелария каза вчера, че законопроектът за споразумението за Брекзит ще съдържа нови елементи, които отразяват дискусиите на правителството с депутати във връзка с притесненията им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във