Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън е готов да се оттегли от преговорите за Брексит

Британският министър-председател Борис Джонсън е готов да се оттегли от преговорите за Брексит, освен ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи от исканията си. Това твърди британското издание "Сън".

Търговските преговори между Великобритания и ЕС се намират в решителна фаза. Страните правят последен опит да преодолеят значителните различия и да постигнат сделка, която да избегне неконтролирано напускане на Обединеното кралство след едва 24 дни. Члeн oт ĸaбинeтa нa Джoнcън е зaявил пpeд мeдиятa, чe премиерът e твъpдo peшeн дa oтcтoявa пoзициитe нa Beлиĸoбpитaния в тъpгoвcĸитe пpeгoвopи c Блoĸa, ocoбeнo пo cпopтнитe въпpocи. 

Cтpaнитe oт Съюзa, в чacтнocт Гepмaния и Фpaнция, изявиxa cилнoтo cи пpитecнeниe, чe cдeлĸa дo 31 дeĸeмвpи изглeждa вce пo-мaлĸo вepoятнa.  

Ирландският премиер Майкъл Мартин посочи в неделя, че шансовете за сделка са 50 на 50. Инвестиционна банка JPMorgan пък отбеляза, че те са се увеличили до 33% от 20% предишна прогноза.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е "по-скоро негативно настроен по отношение на перспективите за споразумение", предаде "Ройтерс".

Европейски дипломат от Брюксел е съобщил пред медията, че Великобритания не е направила "необходимия избор" за риболова и лоялната конкуренция, за да направи възможна сделката за двустранната търговия, която е на стойност от близо 1 трлн. долара. А провал при сключването на сделка би задръстил границите, би причинил трусове на финансовите пазари и би нарушил деликатните вериги на доставки в цяла Европа, а и извън нея, докато светът се опитва да се справи с огромните икономически последици от пандемията COVID-19.

"Все още смятам, че е по-вероятно да намерим начин да постигнем сделка, но няма да бъда шокиран, ако тя се разпадне", каза ирландският външен министър Саймън Ковъни, цитиран от Irish Times.

Междувременно британското правителство ще продължи с проекта за закон за вътрешния пазар, като отново го вкара за разглеждане в Камарата на общините - ход, който може допълнително да подкопае преговорите, тъй като би нарушили договор за развод на Лондон и Брюксел.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във