Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Ако стана премиер, излизаме от ЕС със или без споразумение

Кандидатът за следващ британски премиер Борис Джонсън заяви, че ако бъде избран, Великобритания излиза от ЕС на 31 октомври със или без споразумение, предаде Ройтерс.

"Ако стана премиер, излизаме със или без сделка", каза Джонсън на минувач в публикувано от екипа му видео в Туитър, което съдържа клипове от разговори с гласоподаватели и негов монолог пред камера. Това е първата му изява в надпреварата за премиерското място. 

На 24 май по време на изключително емоционално обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10, завършило със сълзи, премиерката Тераза Мей съобщи, че подава оставка като лидер на Консервативната партия. Тя се оттегля на 7 юни, петък.  Мей подава оставка, след като не успя да изпълни Брексита в уречения срок, оставяйки след себе си една разделена страна и парламент без консенсус за бъдещето на петата по големина световна икономика. Определянето на победителя може да отнеме два месеца.

Преди да пристигне във Великобритания на държавно посещение президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази своята симпатия към Борис Джонсън, пояснявайки, че той би бил добър нов британски министър-председател и наследник на Тереза Мей.

„Познавам различните актьори, но мисля, че Борис ще свърши много добра работа и мисля, че той ще бъде отличен. Винаги съм го харесвал, не знам дали ще бъде избран, но мисля, че той е много добър човек, много талантлив човек. Мисля, че Великобритания позволи на Европейския съюз да държи всички карти в ръка и е много трудно да се играе добре, когато една страна има всички предимства", каза Тръмп пред Sun.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във