Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Абсурдно и срамно е да се атакува паметникът на Чърчил

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че е "абсурдно и срамно" паметникът на Чърчил да става обект на атаки от протестиращи, предаде Ройтерс. При демонстрация срещу расизма на паметника се появи надпис: "Бил е расист".

"Абсурдно и срамно е, че този национален паметник днес да е изложен на риск от атаки от разгневени протестиращи", написа британският премиер в Туитър, съобщи Ройтерс.

"Да, той понякога е изразявал мнения, които са били и са неприемливи за нас днес, но той беше герой и напълно заслужава да бъде почитан. Не можем да се опитваме да пренапишем или цензурираме нашето минало. Не можем да отричаме историята си", каза Джонсън и призовава хората да не участват в протестите, планирани за този уикенд.

Британският премиер заяви, че протестите срещу расизма във Великобритания през последните дни са "станали заложник на екстремисти", предаде Франс прес. В Туитър той написа, че целта е разпалване на насилие и осъди "атаките срещу полицията като недопустими и отвратителни".

Няколко символа на колониалното минало на Великобритания станаха неотдавна мишена на протестите, включително паметникът на Чърчил близо до парламента, изрисуван преди няколко дни с протестни надписи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във