Банкеръ Daily

Свят

Борел заяви, че Русия изпълнява договорите по доставките на газ в Европа

Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел е заявил, че Русия в общи линии изпълнява задълженията си по доставките на природен газ в Европа. Той обаче е изразил и опасение, че, отказвайки се да увеличи доставките на синьото гориво, Русия се опитва да оказва натиск върху ЕС с цел по-бързото лицензиране на "Северен поток - 2".

"Строго погледнато, Русия изпълнява своите задължения по доставките на природен газ, но много експерти разглеждат отказа й да увеличи обема на експорта към Европа или да запълни принадлежащите на "Газпром" хранилища като средство за оказване на натиск върху ЕС", е отбелязал Борел.

"Газпром" внимателно контролира, по неговите думи, "обемите на доставките на синьото гориво в Европа, за да не се понижи цената на газа". Такъв един подход може да се обясни и с намерението на Москва да принуди ЕС да издаде разрешение на пускането в експлоатация на  "Северен поток - 2", казва Борел. Той напомня, че Русия осигурява 40% от потребностите в ЕС от природен  газ. Европейският съюз "зависи от импорта" на руски газ, а икономиката на Русия се нуждае от приходите от нашия импорт на енергоресурси, констатира Борел.

Сертификацията на газопровода е спряна, тъй като операторът Nord Stream 2 AG с щаб квартира в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Засега това не се е случило, така че сертификацията не може да  продължи. От Министерството на икономиката на Германия в петък заявиха, че експлоатацията на "Северен поток - 2" е възможна само след завършването на сертификацита, но едва ли тя ще бъде завършена през януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във