Банкеръ Daily

Свят

Борел все още вярва, че ЕС и Русия трябва да се помирят

Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел смята, че ЕС трябва да търси начини за взаимодействие с Русия. 

В интервю за испанския вестник "Ел Паис" Борел съобщи, че по отношение на Русия Европейският съвет е бил натоварен да изготви доклад, който да анализира сегашната ситуация и перспективите за бъдещите отношения," които са в най -ниската си точка от много години“. В навечерието на представянето на документа, Франция и Германия обявиха намеренията си да предложат среща между руския президент Владимир Путин и лидерите на 27 страни от блока. 

"Френско-германското предложение беше отхвърлено и мимоходом показа колко чувствителни са отношенията с Русия за някои страни", добави Борел. Това не е добър ход, според него, защото някои европейски държави ги дели с Русия само една граница. 

"Въпреки това трябва да търсим начини за взаимно разбирателство с Русия по въпроси от взаимен интерес", каза ръководителят на дипломацията на ЕС. "Също така не съм много сигурен, че най -подходящият формат за установяване е среща на Владимир Путин и лидерите на страните от общността. Първо страните от блока трябва да се  трябва да се споразумеят какво искат да кажат на Русия", допълни той. 

Според него политиката не може да се основава само на санкции, но идва момент, в който те трябва да бъдат въведени, защото в противен случай нещата излизат от контрол. 

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел вече е "сърбал попарата" на Москва. Той посети Русия през февруари, за да обсъди отношенията  и да поиска опозиционерът Алексей Навални и арестуваните му симпатизанти да бъдат освободени.

Неговото посещение се оказа крайно неблагополучно. Точно когато Борел повдигна въпроса за ареста и присъдата на Навални публично, той беше залят от въпроси на руски журналисти за отношенията с Куба и твърдения за нарушения на човешките права в държави от ЕС, на които отговори трудно или въобще не реагира. Руският външен министър Сергей Лавров нарече ЕС "ненадежден партньор“ и обвини европейските държави, че  лъжат за опита за убийство на Навални с новичок. За капак докато Борел беше в Москва, руското външно министерство изгони трима европейски дипломати, защото са подкрепили протестите в подкрепа на Навални. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във