Банкеръ Daily

Свят

Борел: Веднага да се прекрати реториката за прекрояване на Босна

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел заяви снощи, че реториката, която поставя под въпрос териториалната цялост на Босна и Херцеговина и призовава за ново чертаене на граници, трябва да бъде прекратена, съобщава вестник "Политика".

Да се говори за отцепване, нови граници, бъдещо етническо разделение или война е опасно и неприемливо, заяви Борел в своя блог преди дискусията на министрите на външните работи на ЕС за Западните Балкани.

Борел посочва, че становището на ЕС не се е променило и този блок подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина и нейното бъдеще като обединена и суверенна държава е в ЕС.

Върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността оценява, че ситуацията в Босна и Херцеговина е видимо тежка и политическата атмосфера неотдавна се е влошила. Той отбелязва, че в края на миналата година властите в Босна и Херцеговина са отговорили "дисфункционално" на мигрантската криза, а негативното замайване в разговорите за изборните и конституционните реформи е кулминирало в появата на различни нон пейпъри, в които се критикуват ролята на ЕС и САЩ и техните усилия да помогнат в преговорите. В един от тези нон пейпъри се предлагаше прекрояване на границите в региона и подялба на Босна и Херцеговина на етническа основа, което влоши атмосферата и даде тласък на сецесионистичен дневен ред и възпламеними реакции, написал Борел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във