Банкеръ Daily

Свят

Борел се изплаши, че Словения ще скара ЕС и Иран

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Словенският премиер Янез Янша може и да е председател на ротационното председателство на Съвета на ЕС, но той "не представлява“ ЕС във външната политика, заяви в понеделник върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, съобщава "Политико". 

Причината за необичайното изявление на Борел дойде след като в събота Янша поиска международно разследване на екзекуциите на ирански политически затворници през 1988 г. Тези убийства са довели до най-малко 2000 смъртни случая, според правозащитната организация "Амнести", като някои наблюдатели посочват много повече жертви. 

Коментарите на Янша, направени във видеообръщение към годишната Световна среща на върха Свободен Иран, организирана от Националния съвет на съпротивата на Иран, също се позовават на исканията на "Амнести" да се разследва новоизбрания президент на Иран Ебрахим Раиси за предполагаемото му участие в екзекуциите.

"В продължение на близо 33 години светът беше забравил за жертвите на клането. Това трябва да се промени“, каза Янша в обръщението си.

Речта предизвика силна реакция от Техеран, като говорител на иранското външно министерство осъди тези забележки като „неприемливи, срещу дипломатическите норми и дух“. 

"Нямам какво да кажа за мненията на словенския премиер. Това е негова отговорност, но той не представлява Европейския съюз“., категоричен беше Борил, който се притеснява от дипломатическото напрежение с Техеран. 

Говорител на словенското представителство в ЕС заяви, че „Словения въобще няма намерение да се намесва във вътрешните работи на Иран“, но добави, че страната „винаги се застъпва за правата на човека и основните свободи. Това е в съответствие с нашите ценности и законодателство“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във