Банкеръ Daily

Свят

Борел: Руските условия за гаранции са неприемливи

В интервю за в. „Велт“ ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел нарече исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на разширяването на ЕС и НАТО на изток „чисто руски дневен ред с напълно неприемливи условия“.

Борел казва, че за първи път Москва „представя изискванията си в писмен вид - нещо, което не се е случвало досега“, предаде БНР.

„Само победителите правят това: те казват - ето това са моите условия“, отбеляза той.

В средата на декември руското външно министерство публикува проектите на договора със САЩ и на споразумението с НАТО. Документите вече са предадени на Вашингтон и неговите съюзници.

В една от клаузите Москва предлага страните от НАТО да предоставят на Русия гаранции, изключващи по-нататъшно разширяване на изток, по-специално към украинска територия.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е подчертавал, че разширяването на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са червени линии за Москва.

Жозеп Борел съобщи още, че скоро ще представи на държавите членки на ЕС предложение за военна консултативна и тренировъчна мисия на съюза в Украйна.

"Обмисляме военна консултативна и тренировъчна мисия на ЕС в Украйна (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine), по време на която европейски военни инструктори биха могли да обучават командния състав на украинската армия", казва Борел. "Вече направихме оценка на място от какво се нуждаят украинците, как конкретно можем да помогнем, колко ще струва подобна мисия и кой би могъл да участва в нея. Ще внеса скоро съответното предложение до държавите членки", обяснява върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Борел отбелязва, че ЕС е направил много, за да подкрепи Украйна, включително и финансово. "Увеличаваме общата търговия и активизираме нашите икономически отношения. Аз например по-миналата седмица взех решение за подпомагане на украинската армия с още 31 милиона евро. С тях ще бъдат подобрени логистичните способности и борбата срещу кибератаките", посочва той.

Борел казва още, че ЕС помага за реформирането на апарата за сигурност на Украйна, особено на нейната полиция и прокуратура, което ще повиши способностите й да се защитава срещу заплахи, идващи както отвън, така и отвътре.

"Европейските и американските разузнавателни служби разглеждат всички възможни сценарии", по които би могла да се развие обстановката в Украйна", заявява той. Според Борел "военно нахлуване (на Русия в Украйна) не бива да се изключва напълно - но има и много други сценарии, които също пораждат безпокойство, макар и да не са толкова екстремни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във