Банкеръ Daily

Свят

Борел призова Турция да се върне в Истанбулската конвенция

Върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Турция да промени решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция. "Сега е време да се покаже лидерство и да се увеличат глобалните усилия за борба срещу насилието над жените и момичетата, а не за отдръпване", подчерта Борел.

В изявлението се добавя, че това решение рискува да доведе до нарушаване на закрилата и основните права на жените и момичетата в Турция, както и че изпраща опасно послание в цял свят.

Франция и Германия осъдиха решението на Турция да напусне Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие, предаде Ройтерс. Френското външно министерство изрази съжаление и заяви, че това е нова стъпка назад по отношение на зачитането на човешките права. "Това решение ще засегне предимно турски жени, на които Франция изразява своята солидарност", се казва в изявлението.

Говорителка на германското външно министерство посочи, че напускането на ключовия договор изпраща погрешен сигнал до Европа и до турските жени. "Нито културни, нито религиозни или други национални традиции могат да служат за извинение за пренебрегване на насилието срещу жени", подчерта тя.

В събота турският президент Реджеп Ердоган изтегли страната от Истанбулската конвенция от 2011 г., която цели да защити жените от домашно насилие и да помогне за постигането на равенство между половете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във