Банкеръ Daily

Свят

Борел предлага създаване на сили за бързо реагиране в ЕС до 2025 година

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел предлага да се създадат до 2025 година европейски сили за бързо реагиране. За това съобщава испанският вестник El Pais.

"Европа е в опасност, а европейците не винаги осъзнават това", е заявил Борел по време на среща с журналисти.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност е завършил работата по проект за така наречения Стратегически компас. Документът развива идеята за формиране в ЕС на единна позиция по геополитическите заплахи, с които се сблъска общността. Както уточнява шефът на дипломацията на  Евросъюза, анализът на заплахите показва, че ЕС навлиза в третото десетилетие на XXI век в среда "на много по-враждебен свят".

По предложение на Борел, първа стъпка трябва да бъде създаването на сили за бързо реагиране в състав от 5000 военни. "Никой не иска да създава европейско НАТО", е пояснил той. Шефът на дипломацията на ЕС очаква, че силите за бързо реагиране ще могат да започнат да действат до 2025 година.

Очакванията са, че първата концепция на Евросъюза по сигурността, която ще се нарича Стратегически компас на ЕС, трябва да бъде приета през пролетта на 2022 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във