Банкеръ Daily

Свят

Борел очаква днес споразумение за петролното ембарго за Русия

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел очаква страните от Европейския съюз днес следобед да постигнат споразумение по шестия пакет от санкции срещу Русия, включващ мерки за ограничаване на вноса на руски петрол, оставяйки време на противопоставящите се страни да се адаптират, предаде Ройтерс.

В събота и неделя се състояха преговори на равнище постоянни представители на 27-те в ЕС, които се очаква да бъдат възобновени тази сутрин, преди началото на двудневната среща на върха на държавните и правителствените ръководители днес и утре.

Жозеп Борел не спомена възможност за провал, предвид че страните членки на ЕС все още не са се споразумели за ембаргото върху руския петрол, предложено преди близо месец от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Унгария се противопоставя на такова ембарго.

"Накрая ще имаме споразумение", посочи Борел пред радио "Франс енфо" (franceinfo).

"Трябва да се вземат предвид обстоятелствата при всички", допълни ръководителят на европейската дипломация. Според него трябва да се даде повече време за адаптация на Унгария, както и на Чехия и Словакия - трите страни "без излаз", които са силно зависими от руския петрол.

"Мисля, че следобед ще може да се предложи споразумение на държавните и правителствените ръководители", подчерта Борел. 

Френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви пред телевизия "Франс 2" (France 2), че храни добри надежди за съвсем скорошен успех. 

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази снощи тревога, че единството в Европейския съюз „започва да се разпада“ преди срещата на върха за обсъждане на петролно ембарго срещу Русия и планове за намаляване на зависимостта от руската енергия.

„След нападението на Русия срещу Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на срещата на върха утре, да се надяваме това да продължи по същия начин. Но то започва да се разпада“, заяви Хабек на пресконференция.

Той призова Германия да говори с един глас на срещата, вместо да се въздържа от гласувания поради различия в мненията в управляващата й коалиция. Министърът настоя за подобно единство и от другите държави в ЕС.

„Европа все още е огромно икономическо пространство с невероятна икономическа сила. А когато бъде единна, тя може да използва тази сила“, каза Хабек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във