Банкеръ Daily

Свят

Борел: Напрежението между ЕС и Русия расте

Шефът на дипломацията на ЕС изрази съжаление за покачването на напрежението с Русия, като определи като много опасно положението на руско-украинската граница и заяви, че Москва е отговорна за здравословното състояние на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

"Отношенията с Русия не се подобряват. Напротив, напрежението расте в различни области", каза Жозеп Борел преди видеоконферентната среща на външните министри на страните от ЕС. Той спомена реципрочното експулсиране на дипломати от Чехия и Русия и "силно тревожното" здравословно състояние на боледуващия Навални, който е в гладна стачка в затвор.

Борел призова Русия да осигури на опозиционера достъп до подходящо лечение, предаде Ройтерс.

"Държим руските власти отговорни за здравословното състояние на Навални", подчерта той.

В края на миналия месец 44-годишният Навални обяви гладна стачка, за да протестира срещу, по неговите думи, отказа на ръководството на затвора да му осигури подходящо лечение за остри болки в гърба и краката.

"Едва ли ще има добри новини" за здравето на Алексей Навални, заяви междувременно негова съюзничка, цитирана от Ройтерс.

Пред радио "Ехото на Москва" Любов Собол каза днес, че сподвижниците на Навални се надяват да получат информация за здравословното му състояние към края на деня.

Съюзниците на руския опозиционер обявиха планове да организират в сряда протести, които се надяват да станат на най-масовите в съвременната история на страната. САЩ предупредиха, че Русия "ще си плати", ако Навални почине в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във