Банкеръ Daily

Свят

Борел: Интересите ни със САЩ невинаги съвпадат

Интересите на ЕС и САЩ невинаги ще съвпадат, заяви днес пред Европейския парламент върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той добави, че е необходимо ЕС да бъде самостоятелен по въпросите на отбраната, като европейските военни структури бъдат "допълнение към НАТО". По неговите думи нуждата от този подход проличава с кризите по европейските граници, с които ЕС трябва да бъде в състояние да се справя сам.

Има трудни двустранни въпроси - за сигурността на веригите за доставки, за полупроводниците, за обемите на производство, за изкуствения интелект, поясни Борел. По неговите думи по тези теми е необходимо по-тясно сътрудничество с Вашингтон. Трябва да работим заедно за ограничаване на замърсяването, защото ЕС е отговорен само за осем на сто от вредите за природата, причинени от икономиката, добави той.

Борел определи сътрудничеството със САЩ като жизненоважно и незаменимо, но настоя то да бъде по-устойчиво. САЩ остават най-близкия и най-важния стратегически партньор на ЕС, посочи той. По неговите думи скорошният случай АУКУС е показателен, а изтеглянето на САЩ от Афганистан показва, че Вашингтон пренасочва усилията си към Китай.

Трябва да се съобразим и да споделим тежестта за сигурността и мира по света, заяви Борел. Той съобщи, че следващата седмица ще пътува до Вашингтон за среща с държавния секретар Антъни Блинкън.

Борел определи препоръките в резолюция на ЕП за отношенията със САЩ като навременни и уместни. Сред множеството препоръки в доклада се настоява за допълнителни дипломатически усилия за отпадане на визите за САЩ за граждани на България, Румъния и Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във