Банкеръ Daily

Свят

Борел: ЕС рискува да напусне лидерския отбор

За да се предотврати превръщането на ЕС в обект на глобалната политика, Борел призовава лидерите на общностите да подкрепят създаването на собствени въоръжени сили.

Европейците днес са все по-застрашени да се превърнат в обект, а не в играч в международните отношения, да реагират на решенията на другите, вместо сами да оформят събитията, написа върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в своя блог, цитиран от ТАСС.

"В света има две тенденции, които все по-силно засягат европейските дела. Първата са усилията на САЩ и техните съюзници да ограничат Китай. Пример за това е отбранителния пакт  на Вашингтон, Лондон и Канбера, заради който  Франция загуби договор с Австралия за повече от 40 млрд. долара. Тези доставки сега ще бъдат осигурени от САЩ. Второ, това е многополюсна динамика, при която играчи като Русия се стремят да разширят своето поле за маневри и влияние. Подобни действия доста често нарушават ценностите и интересите на Европейския съюз, както се случи в Сирия, Либия и Мали“, обясни Борел. 

За да се предотврати превръщането на ЕС в обект на глобалната политика, Борел призовава лидерите на общностите да подкрепят създаването на собствени въоръжени сили на Европейския съюз и да определят конкретни условия за тяхното използване. Както изясни ръководителят на външната политика на ЕС, тези сили не трябва да се конкурират с НАТО, а да го допълват, докато ЕС трябва да координира интензивно усилията си със САЩ, които ще останат основният стратегически партньор за европейците.

Както потвърди Борел, новият стратегически подход на ЕС към глобалната политика и основните начини за неговото прилагане ще бъдат формулирани в концепцията за „Стратегически компас на ЕС“. Външната служба на ЕС ще го представи през ноември, а одобрението се очаква през март 2022 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във