Банкеръ Daily

Свят

Борел: ЕС отхвърля незаконните "референдуми" в Украйна и подправените резултати

ЕС отхвърля незаконните "референдуми" в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати. Това написа в Туитър върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Това е поредното посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, насред постоянни нарушения на човешките права. Поздравяваме за смелостта украинците, които продължават да устояват на руското нашествие, допълва Борел.

Фалшивите референдуми на Русия в окупираните украински територии няма да променят позицията на Берлин, заяви германският канцлер Олаф Шолц пред днешното издание на в. "Нойе оснабрюкер цайтунг".

"Няма да приемем резултатите от тези фалшиви референдуми и подкрепата ни за Украйна няма да отслабне", каза Шолц, цитиран от ДПА.

По спорната тема за доставките на оръжие за Украйна Шолц запазва позицията си, че Украйна незабавно ще получи съветски танкове и бойни машини на пехотата в изправно състояние от други страни в НАТО, чиито запаси след това постепенно ще бъдат попълнени от Германия и други държави със западно оборудване на принципа на т. нар. кръгова размяна.

"Германия подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин и наред с това прави всичко възможно да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия", подчерта Шолц и отбеляза, че това съответства и на желанията на мнозинството германски граждани.

Канада ще наложи нови санкции на Русия заради "псевдореферендумите" в четири окупирани области на Украйна, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

Канада никога няма да признае резултатите от референдумите или опита на Русия незаконно да анексира украински територии, отбеляза премиерът.

"Възнамеряваме да наложим нови санкции срещу физически и юридически лица, които са съучастници в този най-нов опит за подкопаване на принципите на държавния суверенитет и които са отговорни за продължаващите безсмислени кръвопролития в Украйна", каза в изявление Трюдо. Трюдо заяви, че Канада поема ангажимента заедно с международните партньори и съюзници да отхвърлят "нелегитимните гласувания".

Москва организира референдуми в четири окупирани украински области - Херсонска, Донецка, Луганска и Запорожка, за да оправдае присъединяването им към Руската федерация. След петдневно гласуване назначените от Русия служители в четирите окупирани района в Украйна съобщиха вчера, че огромното мнозинство от гласувалите подкрепят присъединяване към Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във