Банкеръ Daily

Свят

Борел: ЕС не бива да изглежда разединен за визите за руснаците

Не бива да изглежда, че в Европейския съюз има разделение относно исканията на източноевропейски държави за въвеждане на забрана за издаване на визи на руски туристи заради войната в Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Той призова страните членки да открият допирни точки.

"Ще трябва да постигнем споразумение и политическо решение", заяви Борел пред репортери, след като пристигна за втория ден от неформалната среща на външните министри на държавите от ЕС в Прага. "Ще работя за единство… Не можем да си позволим да изглеждаме разединени по толкова важна тема, каквато са междучовешките връзки между руското общество и хората в Европа", предупреди той.

Европейският съюз ще отмени споразумение с Русия, което улеснява издаването на визи, но няма да бъде налагана цялостна забрана за издаването на визи, тъй като няма единодушие по въпроса, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран Ройтерс.

Сиярто подчерта в публикация във "Фейсбук", че Унгария, наред с други страни членки на ЕС, е против налагането на забрана за издаването на визи на руски граждани.

Будапеща подписа споразумение с руския енергиен гигант "Газпром" за допълнителни доставки на газ от 1 септември, обяви той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във