Банкеръ Daily

Свят

Борел: ЕС и Русия са взаимозависими в сферата на енергетиката

Европейският съюз и Русия зависят един от друг в сферата на енергетиката. Такова мнение е изказал в четвъртък шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

"Евросъюзът зависи от Русия в импорта на гориво, но руската икономика също се нуждае от доходи от нашия импорт на енергоносители", счита върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурността.

По думите на Борел, Руската федерация изпълнява своите договорни задължения  по доставките на природен газ, но не доставя в ЕС допълнителни обеми, в резултат на което цената на енергоносителя се повиши. "Нашата енергийна зависимост е един от ключовите въпроси в нашите отношения с Русия. Но не доставяйки допълнителни количества газ в европейската система, което тя би могла да направи, всъщност способства за ръста на цените", отбелязва Борел.

Борел признава, че Москва си остава "жизнено важен играч". "Ние разделяме един континент с Русия. Тя си остава жизнено важен играч на много фронтове. Ето защо ние нямаме алтернатива, освен да разработим принципна, балансирана политика и стратегически подход", добавя Борел.

"Енергийните проблеми са една от важните причини, по които ЕС е длъжен да остане все така сплотен в своите отношения с Русия и да съхрани единството на целите на своите членове. Не е било обаче все така в миналото, и за да се справим с тази криза, ни е  необходимо да постигнем прогрес в това направление", е отбелязал шефът на дипломацията на Емросъюза.

"Европа трябва да действа: днешната  ситуация е „изпълнена“ с реална енергийна нищета, дестабилизация на правителства, срив в икономическото възстановяване и подкопаване на политическата и социалната поддръжка на прехода към зелена енергетика в държавите членки. А това носи повишение на нашата уязвимост в отношенията с трети страни", предупреждава Борел.

Газовата криза

Ръстът на цената  на природния газ на европейския спотов пазар продължава от края на август до началото на октомври. Високата волатилност на цената в Европа е свързана и с ниската запълняемост на газовите хранилища преди зимата.

Както съобщи по-рано еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, газовите хранилища в ЕС са запълнени на 77 процента. Това е достатъчно за обезпечаване  примерно на 20% от годишното потребление на газ в страните от общността, в зависимост от климатичните условия, разбира се.

Facebook logo
Бъдете с нас и във