Банкеръ Daily

Свят

Борбата с корупцията остави Албания без Конституционен съд

Процесът на прочистване на системата на правосъдието и полицията от корумпирани служители и хора, които са били или са част от престъпни структури, остави Албания на практика без Конституционен съд, тъй като повече от половината му членове не успяха да минат проверката, предаде агенция МИА.

Отпадането един по един на членовете на Конституционния съд изкара на бял свят нуждата от основно прочистване на съдебната система. Блокирането на работата на Конституционния съд вкара съдебната система в дълбока криза, която вреди сериозно на стремежа на Албания към членство в Европейския съюз, коментира албанският в. "Шекули".

Конституционният съд на Албания е съставен от 9 съдии, трима от които се назначават от президента, трима от парламента и трима от Върховния съд. Мандатът на избраните съдии е 9-годишен без право на преизбиране.

Когато започна процесът на прочистване на полицията, около 500 полицаи доброволно напуснаха службата си, като отказаха да попълнят формулярите за материално положение при постъпване на работа и към днешна дата. Осем хиляди полицаи подадоха декларациите.

Процесът на "чистка на корумпираните" доведе до отпадане и на много съдии и прокурори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във