Банкеръ Daily

Свят

Борбата на ЕС с дезинформацията е недостатъчна

Европейската сметна палата

Борбата на ЕС с дезинформацията е недостатъчна пред нововъзникващите заплахи, идващи от Китай, и заради липсата на координация. Това предупреждение отправи Европейската сметна палата в доклад, предаде Франс прес.

В него се казва, че планът за действие на ЕС срещу дезинформацията, представен през 2018 г. в перспективата на европейските избори през 2018 г., е бил добре замислен в началото, но си остава незавършен.

Одиторите съжаляват, че този план не е актуализиран, нито преразглеждан от 2018 г. досега, въпреки, че тактиките, играчите и технологиите на дезинформацията не престават да се развиват.

В доклада се казва, че дейностите за надзор на медиите, извършвани от три специални групи към Европейската служба за външно действие, се фокусират до голяма степен върху международни руски медии, официалните комуникационни канали и медиите, вдъхновени от изказванията на Русия, които действат в ЕС и в съседство на него. Но има и други играчи в дезинформацията, като например Китай, а и освен това трите специални групи нямат адекватен персонал, нито достатъчно финансиране.

Сметната палата освен това отбелязва, че планът за действие срещу дезинформацията е от компетентността на различни служби на ЕК, без да има единно звено, което да е натоварено с комуникацията или да извършва пълен надзор по въпроса. В доклада се уточнява, че разходите на ЕС за борба с дезинформацията си остават относително ниски, около 50 милиона евро между 2015 г. и 2020 г. ЕК пък подчертава в отговор на доклада на одиторите, че планът за действие за европейска демокрация, представен през декември 2020 г., отчасти е посветен на дезинформацията и външната намеса и задълбочава в много аспекти плана от 2018 г. Институциите на ЕС пък ще следят тяхната вътрешна координация по въпроса за дезинформацията да бъде засилена с ясен протокол, допълва ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във