Банкеръ Daily

Свят

Бомбата от Манчестър била мощна и сложна

Намереният детонатор

Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес, въз основа на снимки на британската полиция.

Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно, посочва вестникът. Той публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти - от парчета от взривното устройство до детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове. Тези елементи, анализирани от потърсени от "Ню Йорк таймс" специалисти, позволяват да се заключи, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.

Бомбата, несъмнено поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите, подчертава всекидневникът. Той отбелязва, че взривеното устройство не е било с обикновен детонатор. Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете. Устройството имало и много по-мощна от използваните в такива случаи батерии.

Телевизия Ен Би Си цитира американски представител, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това според него доказва, че атентаторът е имал съучастници.

Според ТАСС, която цитира телевизия Ей Би Си, британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във