Банкеръ Daily

Свят

Болсонаро мести бразилското посолство в Израел в Йерусалим

Новият бразилски президент Жайр Болсонаро обяви снощи, че страната му ще премести посолството си в Израел в Йерусалим, предаде АФП.

Бразилия е втората голяма държава след САЩ, която решава да премести посолството на страната си в Израел в Йерусалим, след като Доналд Тръмп разпореди преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

"Както вече беше посочено по време на нашата кампания, възнамеряваме да прехвърлим посолството на Бразилия от Тел Авив в Йерусалим. Израел е суверенна държава и ние надлежно ще уважим това", коментира Болсаноро, като се очаква това решения да предизвика остра реакция на палестинската страна, пише агенцията. В интервюта Болсанаро заявява, че Израел трябва да има право да решава къде се намира столицата, точно както Бразилия е преместила столицата си от Рио де Жанейро в Бразилия през 1960 г.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви като "историческо" решението на Болсонаро.

"Приветствам моя приятел, новоизбрания президент на Бразилия Жаир Болсонаро, за намерението му да премести бразилското посолство в Йерусалим. Това е историческа, справедлива и вълнуваща стъпка", заяви Нетаняху в комюнике.

Facebook logo
Бъдете с нас и във