Банкеръ Daily

Свят

Болсонаро готов да приеме американска база в Бразилия

Новият бразилски президент Жаир Болсонаро изрази готовност страната му да приеме американска военна база, предадоха световните агенции.

"В зависимост от това, което се случва по света, кой знае дали няма да има нужда да обсъдим този въпрос в бъдеще", каза Болсонаро в първото си телевизионно интервю, откакто встъпи в длъжност на 1 януари. В същото време новият бразилски президент, определян като десен популист, подчерта, че целта на страната му е да има "превъзходство тук в Южна Америка".

През последното повече от едно десетилетие Бразилия, управлявана доскоро от лявата Партия на трудещите се, наблягаше на отношенията с другите южноамерикански държави и понякога влизаше в конфликти със Съединените щати на международната сцена, отбелязва Ройтерс.

В интервюто за телевизия Ес Бе Те Болсонаро разкритикува подкрепата на Русия за "диктатурата" на президента социалист Николас Мадуро в съседна Венецуела.

Той потвърди решимостта си да премести посолството на Бразилия в Израел от Тел Авив в Ерусалим, следвайки примера на Съединените щати. Бразилският президент омаловажи риска от ответни мерки от страна на арабски държави.

Болсонаро потвърди, че ще участва в Световния икономически форум в Давос от 21 до 25 януари.

Това ще е първото посещение на новия бразилски президент в чужбина.

Болсонаро ще бъде придружаван в Давос от ултралибералния бразилски министър на финансите Пауло Гедес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във