Банкеръ Daily

Свят

Болниците в Европа са под огромно напрежение заради пандемията

Болничните системи на Европа са подложени на огромно напрежение поради поради растящия брой случаи на заразяване с Ковид-19, които отново поставиха континента в центъра на световната пандемия.

Броят на заразените, който като цяло бе поставен под контрол с безпрецедентните карантини през март и април, сега отново неумолимо расте, като властите на много страни, като се тръгне от Полша и се стигне до Португалия, изразиха нарастващата си тревога от новата криза, застрашаваща здравните им системи. 

Белгия, която се бори, по думите на здравния си министър, с "цунами" от случаи на заразяване, отлага всички болнични процедури, които не са от първостепенно значение. Подобни мерки назряват и в други страни, в които броят на заразените продължава да расте.

"Ако темпото от миналата седмица се запази, отлагането и преустановяването на част от неприоритетните дейности ще стане неизбежно", казва Хулио Паскуал, директор на барселонската болница "Хоспитал дел Мар".

Ситуацията се усложнява още повече от широкоразпространената умора от коронавируса и страшните икономически последици от кризата, които подрониха широката обществена подкрепа за карантините, каквито бяха въведени по-рано през годината с цел да бъде избегнато претоварването на здравните системи.

Правителствата, обзети от нежелание да затварят отново страните си, се опитват да намерят по-малко драстични мерки за ограничаване на обществените събирания и да балансират между необходимостта от запазване на икономиките и борбата с пандемията.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) Европа е регистрирала над пет милиона заразени и 200 хиляди починали, като новите случаи рязко се увеличават от края на септември.

Макар приетите и намиращите се в болница пациенти с Ковид-19 да са много по-малко в сравнение с пика на кризата преди шест месеца, техният брой отново е висок (и се равнява на поне 25 процента от броя им при пика на пандемията) или нараства в 20 страни, става ясно от последното седмично обобщение на ЕЦПКЗ от миналата седмица.

Европейските страни разполагат с едни от най-добрите здравните системи в света и лекарите казват, че благодарение на почти едногодишния опит с новия коронавирус те са много по-добре оборудвани за клинично лечение на отделните пациенти.

Капацитетът на болниците обаче да поемат вълна от пациенти с Ковид и в същото време да се грижат за хора, страдащи от рак, сърдечни заболявания и намиращи се в други тежки състояния, все още е ограничен. Нидерландските здравни власти заявиха, че ако броят на пациентите с Ковид в болничните стаи продължи да расте, три четвърти от останалите дейности ще трябва да бъдат преустановени към края на ноември. Подобни опасения изразиха и чешките власти.

"Достигнахме предела на болничните легла", заяви Воутер ван дер Хорст, говорител на Нидерландската болнична асоциация. "Не можахме да обхванем всички случаи."

С увеличаването на броя на приетите в болница голямо внимание бе отделено на интензивните отделения, които в много райони бяха близо до претоварване по време на първата вълна на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във