Банкеръ Daily

Свят

Болниците от ЕС ще получат оборудване за 50 млн. евро

Европейският съюз ще закупи медицинско оборудване за болници на обща стойност от 50 милиона евро. Тестовете, маските и дихателната апаратура ще бъдат купени съвместно. 

Миналата седмица Европейската комисия създаде схема за снабдяване с медицинско оборудване (чрез програмата rescEU), така че необходимите доставки за справянето с COVID-19 да стигнат бързо до държавите членки, които са изправени пред недостиг на оборудване. Това оборудване е необходимо за лечението на заразени пациенти, защита на здравните работници и забавяне на разпространението на вируса.

Европарламентът пък вече работи с държавите членки за бързото одобрение на 40 от 50-те милиона евро отделени за медицинско оборудване за интензивно лечение, като дихателна апаратура и лични предпазни средства, например маски за многократна употреба. Държавите членки също се обединяват в рамките на споразумението за съвместно възлагане на обществени поръчки за закупуване на лични предпазни средства, дихателна апаратура и предмети, необходими за тестване за коронавируса. Работейки заедно по този начин, те придобиват по-силна позиция на световния пазар.

„Миналата седмица Европа взе няколко исторически решения за противодействие на COVID-19, включително относно въздействието му върху икономиката на ЕС. Не казваме това достатъчно често и не го казваме достатъчно силно. Европа прави всичко възможно, за да спаси животи. Механизмът за гражданска защита на ЕС преди това е спасявал граждани на ЕС попаднали в зони на земетресения, урагани и наводнения и борба с горски пожари. Сега за първи път използваме средствата на ЕС от програмата rescEU, за да подкрепим усилията на държавите членки в борбата с вируса, като гарантираме наличието на крайно необходимото медицинско и защитно оборудване. Това е солидарността на ЕС в действие.", коментира председателят на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция). 

Според него сегашната криза също така показва, че разполагането с достатъчно средства за нуждите на програмата по Механизма за гражданска защита на ЕС след 2020 г. е важно. 

Бързи факти

Програмата RescEU е част от Механизма за гражданска защита на ЕС, който засилва сътрудничеството между държавите от ЕС в областта на гражданската защита. Откакто програмата rescEU бе създадена през 2019 г., ЕС може пряко да подпомага държавите членки, засегнати от бедствия, когато националният им капацитет е претоварен.

Благодарение на Механизма за гражданска защита на ЕС, над 1800 граждани са репатрирани от цял свят след възникването на извънредната ситуация с COVID-19. Натиснете тук, за да научите повече за вашата държава членка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във