Банкеръ Daily

Свят

Боливийският президент Ево Моралес подаде оставка

Ево Моралес

Боливийският президент Ево Моралес обяви, че подава оставка след три седмици бурни протести срещу избирането му за четвърти мандат, предаде Франс прес.
"Оттеглям се от президентския пост", каза в телевизионно обръщение 60-годишният туземен лидер, който е на власт от 2006 г.

По-рано командирът на боливийските въоръжени сили Уилямс Калиман призова Моралес да подаде оставка "за доброто на Боливия".

Моралес обяви, че ще свика нови президентски избори, след като Организацията на американските държави излезе с доклад, че тези от 20 октомври трябва да бъдат анулирани заради нередности.

Лидерът на южноамериканската страна добави, че ще замени членовете на Централната избирателна комисия, която беше подложена на критики след изборите - спечелени от Моралес, че е имало изборни манипулации, съобщи Ройтерс.

Преди това Организацията на американските държави препоръча в Боливия да бъдат произведени нови избори, след като е установила „сериозни“ нарушения в избирателната система.

В доклада беше отправена и препоръка новите избори да бъдат организирани от нова избирателна комисия.

На изборите през октомври Моралес бе обявен за победител още на първи тур с малко над 10 процента преднина пред останалия на второ място кандидат Карлос Меса, след което заради изборните резултати избухнаха протести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във