Банкеръ Daily

Свят

Боливийка, афганистанки и Навални "спорят" за наградата на ЕП

Финалистите за награда "Сахаров" са жени от Афганистан, боливийският политик Жанин Анес (в средата) и руският опозиционер Алексей Навални.

Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2021 г. ще си оспорват жени от Афганистан, боливийският политик Жанин Анес и руският активист Алексей Навални.

Финалистите бяха определени чрез гласуване от парламентарните комисии по външни работи и развитие сред номинираните по-рано от политически групи и обединения на депутати. Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се връчва от Европейския парламент на защитници на правата на човека от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, а нейната парична стойност е 50 000 евро.

Афганистанските жени

При предишното управление на талибаните жените в страната бяха подложени на принудителни бракове и тестове за девственост, не можеха да пътуват освен в компанията на мъже, страдаха от ниска грамотност и висока смъртност при раждания. След завръщането на талибаните на власт през лятото на 2021 г. жените отново са изключени от участие в правителството и техните възможности за образование, права и свободи са поставени в опасност.

Жените, номинирани за борбата им за равенство и човешки права, са: • Шахарзад Акбар - председател на Афганистанската независима комисия за правата на човека • Мери Акрами - водач на Мрежата на афганистанските жени


 • Зарифа Гафари - кмет на град Майдан Шар в централен Афганистан от 2018 г.


 • Палваша Хасан - активист и директор на Афганистанския център за образование на жените


 • Фрешта Карим - основател на мобилна библиотека и застъпник за образование


 • Сахра Карими - първата жена председател на Афганистанската държавна филмова компания


 • Метра Мехран - застъпник за образование и правата на жените и съосновател на движението „Женски перспективи“


 • Хория Мосадик - активист за правата на жените


 • Сима Самар - застъпник за правата на човека, бивш министър по въпросите на жените и бивш председател на Афганистанската независима комисия за правата на човека


 • Хабиба Сараби - член на преговорния екип на Ислямска република Афганистан


 • Аниса Шахид - политически журналист

Жанин Анес
Жанин Анес е боливийски политик, символ на репресиите срещу дисиденти и на лишаването от справедлив процес в Латинска Америка. Тя стана временен президент на страната през ноември 2019 г. след свалянето от власт на Ево Моралес по обвинения за изборни измами. През ноември 2020 г. след честни избори се състоя мирно предаване на властта. През март 2021 г. обаче Жанин Анес бе арестувана и хвърлена в затвора по обвинения за участие в заговор за държавен преврат срещу президента Моралес.

Алексей Навални

Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист срещу корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин. Известен е с блога си в LiveJournal и с профилите си в YouTube и Twitter, където има милиони последователи. Той доби международна известност с организирането на демонстрации, кандидатирането си на избори и призивите си за реформи срещу корупцията в Русия, президента Путин и неговото правителство.

През август 2020 г. по време на пътуване в Сибир Навални бе отровен и се възстановяваше в продължение на месеци в Берлин. След завръщането си в Москва през януари 2021 г. бе арестуван, а през февруари бе осъден на две години и половина лишаване от свобода. Като затворник той обяви гладна стачка през април, продължила 23 дни, за да изрази протест срещу липсата на медицински грижи. През юни руски съд забрани регионалните офиси на Навални и неговата Фондация за борба с корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във