Банкеръ Daily

Свят

"Боко харам" смени името си

Лидерът на "Боко харам" Абубакар Шекау

Нигерийската терористична групировка "Боко харам" се преименува на "Западноафриканска провинция на Ислямска държава", съобщи британският в. "Индипендънт".

Лидерът на нигерийската групировка Абубакар Шекау положи клетва за вярност към "Ислямска държава" миналия месец, но организацията му продължаваше да действа под официалното си име "Джамаату ахлис суна лидаауати уал джихад", което на арабски означава "Хора, посветили се да разпространяват ученията на пророка и джихада".

Наименованието "Боко харам", което означава "Западното образование е забранено", се използва от създаването на групировката през 2002 г., когато това беше главният й фокус.

Но сега в пропагандни материали, разпространявани от свързани с "Ислямска държава" социални медии, тези две наименования не се използват, а са заменени от "Западноафриканска провинция на Ислямска държава".

Засилването на връзките с "Ислямска държава" може да има значително въздействие върху военния напредък на нигерийската групировка, която според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" има около 15 хил. членове, коментира вестникът.

В последно време "Боко харам" понася загуби, но вчера предприе контраатака, като нападна база на нигерската армия на остров в езерото Чад.

Нигер заедно с Чад, Камерун, Бенин и Нигерия участва в регионална коалиция, на която се приписват заслуги за отвоюването на завзети от групировката територии в Нигерия, отбелязва "Индипендънт".

Военни източници, цитирани от Ройтерс, казаха днес, че бойци на "Боко харам" са завзели от нигерската армия стратегически остров в езерото Чад.

По думите им при нападението - първото в Нигер от седмици - са били убити голям брой войници.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във